01

СТРАТЕГИЧЕСКИ

ЕКОЛОГИЧНИ

КОНСУЛТАЦИИ

АДРЕС

София, България ЕС

EMAIL

Телефон

01

Успешно завършиха първите два етапа на инициатива за въвеждане на климатично образование в училища от община Бургас

Успешно завършиха първите два етапа на инициатива за въвеждане на климатично образование в училища от община Бургас чрез използване на международния инструмент, наречен Климатична фреска.

Благодарение на ентусиазма и отдадеността на колегите от общината, в рамките на броени дни от Wind of Change успяхме да проведем 2 събития като в резултат обучихме близо 80 учители, които участваха активно в иновативното обучение. Към този момент половината от тях са готови да водят самостоятелно работилници за измененията в климата сред своите ученици. 

Обучението “Климатична фреска” се прилага като най-добрият подход за запознаване с науката зад промените в климата на глобално ниво от 2015-та година насам. До момента в целия свят над 1,500,000 души са участвали в Климатична фреска, от тях над 3,000 са в България.

По време на 3-часовите работилници участниците от Бургас използваха колективната си интелигентност, за да открият причинно-следствените връзки между човешките дейности и климатичните изменения. Групите имаха възможност да творят, да споделят чувства, да обсъждат различни теми и да предлагат решения, а накрая участниците ясно заявиха своята мотивация за действие.

Втори етап на партньорството ни с общината завърши с успешното сертифициране на половината от учителите като фасилитатори – което означава, че вече могат самостоятелно да използват инструмента в класната стая. 86% от тях заявиха в анкета, че вече планират първото свое обучение(фреска) както с ученици, така и със свои приятели и роднини.

Дългосрочният проект, който стартирахме този февруари с колегите от община Бургас, сформира общност от будни и ангажирани учители, които са мотивирани да разпространят знанието за климатичната криза сред следващите поколения с цел по-съзнателно и отговорно отношение към околната среда.

Нивото на удовлетвореност сред учителите-фасилитатори от Бургас индикира, че вървим по правилния път на промяната към по-осведомено и готово за действие спрямо климатичната криза общество.

72% от учителите ни оцениха с “отличен” по показателя “Общо впечатление от проведения уъркшоп Климатична фреска”. На въпроса “Какво най-много Ви допадна от обучението”, преобладаващите отговори бяха – ползотворната работа в екип, дискусиите и преподавателите. Също свободата в общуването, методът на воденето на обучението(игровизация), възможността по-един по различен начин да запознаем децата с тази глобална тема, примерите към статистическите данни и различния поглед към осъзнаване на проблемите с глобалното затопляне.

93% от анкетираните остават с позитивно впечатление от обучението за фасилитатори.

Поздравяваме Бургас като една от първите общини в страната, където се поставиха фундаментите на широкомащабно климатично образование, което отбелязва ясната позиция на града в борбата с изменението на климата и неговото образователно въздействие.

За финал споделяме какво име даде на своята екипна фреска една от работните групи, а именно: „Танос беше прав!“.
От Wind of Change продължаваме да полагаме усилия и да работим с цел Танос да не се окаже прав, тъй като, както климатичният активист Магдалена Малеева е казвала публично – “Наистина много време бе загубено, но всяка десета от градуса заслужава борба, защото тя означава спасени човешки животи и хабитати. Научните данни изглеждат предизвикателно, но не и безнадеждно.”

*Танос – протагонист от вселената на Марвел, който вярва, че единственият начин да се постигне баланс в галактиката е половината население да бъде заличено. Трагичният герой буди дискусия дали е добър или лош предвид мотивацията му да запази Живота, макар и с цената на безброй жертви, включително собствената му дъщеря.