01

СТРАТЕГИЧЕСКИ

ЕКОЛОГИЧНИ

КОНСУЛТАЦИИ

АДРЕС

София, България ЕС

EMAIL

Телефон

01

Любомир Ноков, Хармоника: Производството на храна по пътя към нулев въглероден отпечатък

Любомир Ноков, Хармоника. Снимка: личен архив

Любомир Ноков – съосновател и управител на един от най-обичаните български брандове Хармоника. 18 години след основаването на компанията, сертифицираният био производител може да се похвали с разнообразие от над 100 продукта на 2 пазара, класифицирани в повече от 40 категории, престижни отличия, награди, отговорно производство и политика спрямо потребителите, служителите си и околната среда.

През 2022 година Хармоника става сред първите български компании с международния сертификат на B Corp организацията с цел промяна в стандартите, инструментите и програмите на глобалната икономика в полза на всички хора, общности и планетата.

Следвайки пътя на трансформацията си към производство на храна с нулев въглероден отпечатък, Хармоника ни възложиха изчислението на своя въглероден баланс и разработването на стратегии за намаляването му. Докладът с изчисленията ни на парникови газове бе финализиран и публикуван този май 2024.

В качеството си на агенция за декарбонизация Wind of Change разговаря с Любомир Ноков.

Защо решихте да измерите емисиите на Хармоника?

В Хармоника винаги сме се стремили към прозрачност и отговорност пред нашите клиенти и партньори. Отговорността във всяко бизнес решение е ключ към успеха ни в това, което правим. Като производители на храна имаме морално задължение да минимизираме въздействието си върху околната среда, защото земеделието е основен източник на парникови газове, а в сектора на храните има още много път, докато открием най-добрите решения. Измерването на емисиите е супер важно, за да разберем какъв ни е въглеродният отпечатък и да направим стратегия как да го намалим, да разберем накъде да насочим усилията си. Сътрудничеството с Wind Of Change в този процес е част от ангажимента ни да бъдем лидери и да даваме пример какви са стъпките в промяна към по-чиста икономика и отговорен бизнес, и то в България.

Какви са ползите за компанията?

Ползите от измерването на парниковите емисии са много: получаваме яснота и конкретни данни за въздействието ни върху климата. С тези данни знаем къде да се фокусираме и можем да търсим решения за намаляването му. Ние решихме да измерим емисиите и от трите обхвата и това ни даде още повече идеи за подобрения. Тези подобрения са добри не само за климата, но и така оптимизираме процесите и намаляваме разходите, свързани с енергията и ресурсите.

Като публикуваме тези данни, изграждаме доверие и лоялност сред клиентите и партньорите ни. Все повече хора избират компании, които работят за намаляване на вредното си въздействие върху природата и обществото. Ние винаги сме се стремяли да сме лидер в това и да даваме пример на другите фирми в България. Освен това, избягваме дългосрочни рискове свързани с промените в климата.

Според резултатите от доклада емисиите в Обхват 1 са 68 тона CO₂ екв. или 5,5%, в Обхват 2 са  7 тона CO₂ екв. или 0,5%, а в Обхват 3 – 1 340 тона CO₂ екв. или 94%. Повече детайли може да намерите в блога на Хармоника тук.

Изплаща ли се тази инвестиция и как?

Да. Тази инвестиция ни позволява да открием и да отстраним неефективности в нашите работни процеси, което води до директни финансови спестявания. Намаляването на сметката за ток е само малка част от тези мерки. Това, че работим прозрачно ни открива нови пазари и привлича потребители, които ценят отговорното производство. Така увеличаваме продажбите и затвърдяваме репутацията на марката Хармоника. Клиентите ни стават все по-осъзнати за въздействието на земеделието и храните върху околната среда и са готови да подкрепят тези, които като нас, споделят техните ценности и търсят решения. Работата по въглеродния отпечатък ни подготвя и за предстоящите регулации и изисквания. Също така създаваме по-добро работно място за хората ни, повишаваме мотивацията и улесняваме намирането на нови таланти и партньори, които искат да работят в компания с мисия и визия за бъдещето.

Какви са следващите стъпки, които ще предприемете?

След като измерим емисиите, трябва да търсим начините да ги намалим. С данните, които имаме ще продължим да оптимизираме процесите. Определяме конкретни цели за намаляване на емисиите и след това започваме проучване за да открием кои са най-добрите решения, които да ни помогнат да ги постигнем. Първите ни цели са да намерим как да намалим отпечатъка от транспорта и опаковките, които използваме. След това ще търсим намаления в производствата, с които работим, в Обхват 3. Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с Wind Of Change, за да сме сигурни, че сме на прав път.

Ще продължим и да образоваме и ангажираме хората в екипа ни, клиентите и партньорите ни за това, което се случва с климата и каква е нашата отговорност. Целта ни е да развием култура на отговорност в цялата компания и сред нашите партньори и клиенти. Ще продължим да измерваме и докладваме емисиите от дейността ни, ще следим напредъка ни. Прозрачността е ключов елемент в нашата стратегия, и със сигурност ще споделяме открито всичко, и успехите и трудностите, с нашата общност. От октомври 2022 Хармоника е и сертифицирана като B Corp, което означава сериозен ангажимент за отчетност и прозрачност в работата ни. Предстои ни новата сертификация през следващата година и искаме да сме напълно подготвени и да получим още повече точки. Всички тези действия са част от дългосрочен ангажимент към отговорно развитие на бизнеса ни. Това е в основата на нашата мисия като компания и това е, което ни зарежда с мотивация и смисъл, особено в трудните моменти.

Какви са най-важните изводи от извършеното измерване?

Най-важните изводи от извършеното измерване са, че непреките емисии от Обхват 3 имат най-голяма тежест. Това включва емисиите, свързани с нашите доставчици, транспорт и други външни процеси, което подчертава значението на работа с цялата верига на доставките. Също така установихме, че можем значително да намалим емисиите чрез оптимизация на логистиката и подобрения в производствените процеси.